BEZA UBAT DAN SUPLEMEN/ VITAMIN

Ramai masih keliru perbezaan diantara UBAT dan SUPLEMEN. Tapi tak dinafikan, ramai juga yang sudah tahu 2 perbezaan ini. Bagi yang merasakan ubat dan suplemen tiada beza, mungkin kerana takut bahan bendasing yang tidak baik akan kekal di dalam badan. Jom kita kaji sedikit perbezaan antara kedua-duanya ni.

ubat

UBAT

SUPLEMEN

-Benda asing yang akan wujud pada badan. Dan biasanya akan ada kesan sampingan -Semulajadi dan penting untuk tubuh badan
-Merupakan ejen-ejen bahan kimia yang kuat -Membantu tindakan biokimia dan pemprosesan enzim
-Diambil ketika sakit -Boleh diambil sekalipun ketika sihat.
-Bertindak cepat terhadap penyakit -Bertindak secara beransur-ansur kepada tubuh badan
-Merawat kesan atau tanda-tanda penyakit, tetapi bukan merawat punca penyakit. Ianya hanya menutup kesakitan bersifat sementara -Bertindak melawan punca penyakit
-Ubat perlu kepada pengawasan yang teliti supaya tidak terlebih sukatan -Tidak perlu pengawasan yang teliti  sepertimana pengambilan ubat-ubatan
-Mengakibatkan kesan sampingan -Tidak menimbulkan kesan sampingan. Healing crisis hanya bersifat sementara
-Ubat boleh menghasilkan penyakit lain -Selamat digunakan

Kesimpulannya…

Adakah SUPLEMEN sama seperti UBAT?

 *TIDAK –  Suplemen bukan seperti ubat. UBAT mengandungi dadah yang asing untuk tubuh badan , manakala SUPLEMEN ( makanan tambahan ), merupakan vitamin-vitamin pembina tubuh yang diperlukan oleh tubuh badan.

 Adakah semua suplimen sama ?

 TIDAK –  Kebanyakan suplimen di pasaran adalah dari sumber Sintetik. Suplimen terbahagi kepada SINTETIK, ORGANIK dan SEMULAJADI. Dan, yang paling baik tentunya dari bahan semulajadi.

 Adakah cukup mengambil diet harian dengan pengambilan suplimen sahaja ?

TIDAK –  Perlu difahami, suplemen merupakan makanan tambahan bukan pengganti kepada makanan. Makanan perlu diambil seperti biasa. Dan, suplimen bertindak membantu menguatkan sel-sel tubuh daripada serangan kuman bakteria, virus dan lain-lain.

Kesimpulan yang nyata…

UBAT boleh diambil hanya ketika sakit menyerang. SUPLEMEN boleh diambil pada bila-bila masa sahaja dengan syarat minum air dengan kuantiti yang banyak supaya tidak mengganggu penyerapan.

Anda dah tahu kan sedikit sebanyak 2 perbezaan ini. Jadi, jangan takut untuk mengambil vitamin kerana vitamin memberi kesan yang baik bagi tubuh badan. Kalau kita tak cuba, sampai bila kita tak akan tahu keistimewaannya. Mencuba lebih baik dari berdiam diri. Islam sendiri menggalakkan supaya menjaga kesihatan agar dapat melaksanakan tuntutan agama dengan lebih baik.

Mencegah lebih baik dari mengubati. Sebelum kita diserang pelbagai penyakit, eloklah kita mempertahankan diri dengan pengambilan makanan berkhasiat, makanan tambahan seperti suplimen dan lain-lain. Ya, tidak dinafikan penyakit datang dari Allah, namun kita diminta untuk berusaha membuktikan kecintaan kepada Allah Taala.

Semoga penulisan ini bermanfaat untuk anda!

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, SAYA ADALAH WAKIL PENGEDAR SAH ANDA. Sebarang pertanyaan, boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut :

Klik Sini Untuk Senarai Penuh Pakej Shaklee

Nama : Noreha Mahat

ID : 1073023

 Email : nur_imtinan09@yahoo.com/ norehamahat@gmail.com

Fb: Cari Vitamin.com

Phone/ Message/ wassap : 017-7672250/ 011-32476100

*merupakan Pengedar SAH bagi kawasan SEGAMAT dan seluruh Malaysia

“Ingin Mendapat 4-5-6 Angka Sebulan Dengan Mendaftar Ahli Shaklee?Hubungi Saya Juga! Hanya Online Sahaja, Anda Mampu Menjana Pendapatan Lumayan! Wakil Pengedar Seluruh Malaysia Masih Diperlukan! Dan Anda Akan Dijemput Ke Group Eklusif Di Facebook “

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...