Set Hamil Trimester 1 : Shaklee

Waktu kehamilan adalah saat yang paling manis. Lebih-lebih lagi kepada pasangan yang baru pertama kali bakal menerima kehadiran orang baru. Wah, tahniah diucapkan.. yang buat kali kedua, ketiga dan seterusnya pon indah jugak. Dapatla kakak atau abang kawan baru!

Baik, bagi anda yang sedang hamil, tahniah sekali lagi diucapkan. Dan, inilah masanya anda perlu tahu penjagaan yang betul bagi diri anda juga baby anda.

Setiap orang berbeza semasa kehamilan. Ada yang mudah iaitu tidak merasa pening ataupun loya dari awal kehamilan sampailah nak bersalin. Ada orang pulak, merasa pening dan loya semacam je sampailah nak tiba hari bersalin. Tiada masalah, semua dah tersurat dan tersirat. Yang penting, kita tahu dan amalkan cara penjagaan kesihatan diri supaya anak yang bakal dilahirkan sihat tanpa masalah.

5 Tips penjagaan diawal kehamilan

1)Segera ke klinik untuk mengetahui tahap kesihatan anda pada awal kehamilan. Ini bagi memudahkan anda supaya dapat merancang dah berhati-hati terhadap pekerjaan yang anda sedang hadapi. Juga dapat membuat ujian saringan penyakit yang boleh menjejaskan pertumbuhan bayi.

2)Pilih makanan yang bersesuaian. Sewaktu hamil, berkemungkinan anda akan membenci beberapa jenis makanan. Itu normal. Cuma, anda perlulah memberi penekanan terhadap pemakanan altelnatif lain supaya pola pemakanan anda waktu hamil adalah berkhasiat.

3)Ubat-ubatan yang berbahaya kepada bayi dan anda perlu dielakkan. Sekarang anda telah berbadan dua. Maka, jika anda mengalami kesakitan dan memerlukan mengambil ubat-ubatan, perlulah merujuk kepada yang pakar. Ada ubat-ubatan yang tidak sesuai diambil oleh ibu hamil, maka dari itu bertanya dengan yang pakar adalah yang terbaik.

4)Menjaga emosi. Emosi sewaktu hamil mungkin tidak sama sewaktu sebelum hamil. Kadang-kadang tidak semena-mena datang rasa sedih, nak marah dan sebagainya. Jadi, elakkan diri dari ketidakselesaan. Ambil masa tenangkan diri sekiranya  perasaan kurang enak melanda,

5)Banyakkan berehat. Diawal kehamilan, kita tidak pasti kekuatan rahim kita. Maka dari itu, bagi mengelakkan masalah kesihatan, keguguran dan sebagainya berehat dengan mencukupi itu amatlah perlu.

Mengapa nutrisi perlu mencukupi sepanjang kehamilan?

Seperti yang anda tahu, makanan yang anda makan sekarang bukanlah hanya untuk anda sahaja, tetapi juga kepada bayi anda. Ia penting bagi perkembangan dan pertumbuhan bayi. Mengekalkan kesihatan ibu, juga mengurangkan komplikasi semasa mengandung.

Berapakah pertambahan berat yang sepatutnya semasa mengandung ?

Purata pertambahan berat semasa mengandung adalah sekitar 12.5 kg, 20% daripada berat badan.

  • Trimester pertama :1-2 kg
  • Trimester kedua : 3-4 kg
  • Trimester ketiga : 6-7 kg

Vitamin apa yang sesuai untuk ibu hamil trimester pertama?

Sekarang tentu anda mahu vitamin yang boleh membantu mengekalkan kesihatan anda dan bayi anda bukan? Baik..

Saya cadangkan, ambil vitamin mengikut keperluan anda dan bayi anda. Antara vitamin yang terbaik diambil adalah :

  • B-komplek ( Asid Folik )

Asid folik adalah salah satu vitamin dalam kumpulan B. B kompleks juga adalah vitamin jenis larut air dan mudah musnah akibat stress, pencemaran dan sebagainya. Mengapa kita perlukan b kompleks dalam menu harian? B kompleks terdiri daripada kumpulan lapan (8) vitamin B iaitu thiamin (B-1), riboflavin (B-2),niacin (B-3), pantothenic acid (B-5), pyridoxine (B-6), folic acid (B-9) and cobalamin (B-12) dan Biotin. Secara umumnya, B kompleks meningkatkan metabolisme badan, menukarkan gula kepada tenaga, menstabilkan hormon dan penting untuk kesihatan saraf. Dengan kata lain, B kompleks dapat mengurangkan stress, meningkatkan daya fikiran,  membuat wajah berseri-seri. Kalau nak tau, riboflavin dalam B kompleks lah yang memberikan warna kuning fluorescent pada urin dan susu ibu.

  • Vitalea

Vitalea membekalkan multivitamin yang dirumus khas dengan 28 jenis vitamin dan mineral penting termasuk zat besi dan juga asid folik (dalam bentuk folate) yang perlu untuk kesihatan optimum ibu serta memastikan ibu sentiasa bertenaga. Ibu sangat digalakkan mengambil vitalea untuk menampung keperluan nutrisi sepanjang kehamilan lebih-lebih lagi jika ibu mempunyai hemoglobin (hb) yang rendah atau anemia.

  • Vitamin c

Vitamin C tidak boleh dihasilkan oleh tubuh kita. Jadi, kita perlu dapatkan dari sumber luar. Vitamin C dapat mempertingkatkan sistem imun badan. Sistem imun yang kuat dapat menjadi benteng supaya kita tidak mudah dijangkiti penyakit. Sebiji vitamin C shaklee 500g adalah bersamaan dengan 6 1/2 biji buah oren. Sanggup ke nak makan sampai sebanyak tu sehari? sebiji buah oren navel (yg jenis manis tu..) RM1 jugak saya tengok kat pasaraya. Uniknya vitamin C Shaklee pula ia berteknologi pelepasan bermasa. Maksudnya 100mg vitamin c dilepaskan ke dalam tubuh setiap jam. Ini kerana, vitamin C adalah sejenis vitamin larut air dan mudah musnah. Kalau semua vitamin C tu terus dilepaskan waktu kita makan vitamin tu, badan kita tak dapat khasiat vitamin C tu sepenuhnya sepanjang hari.

  • Ostematrix ( kalsium )

Ostematrix mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Kalsium semata-mata tidak mampu dimanfaatkan oleh tubuh tanpa magnesium dan vitamin D yang mencukupi. Ostematrix dapat membantu masalah mengatasi keletihan, cramp, kebas-kebas, sembelit dan banyak lagi. Bagi ibu yang menyusu, pengambilan Ostematrix terbukti dapat membantu penghasilan susu ibu, provided konsep asas penyusuan (supply vs demand) dipatuhi.

Walau bagaimanapun, pengambilan vitamin haruslah kena pada caranya. Tidak boleh mengambil suplimen/vitamin tanpa mendapat konsultasi sewajarnya. Ini kerana, ada vitamin yang kurang penyerapan sekiranya diambil bersama-sama.

trimester    qq

Baik, harga bagi set Hamil Trimester pertama hanyalah RM 296.00 .

Nantikan artikel set Hamil Trimester 2 dan 3 ya.. J

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, SAYA ADALAH WAKIL PENGEDAR SAH ANDA. Sebarang pertanyaan, boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut :

Klik Sini Untuk Senarai Penuh Pakej Shaklee

Nama : Noreha Mahat

ID : 1073023 

Email : nur_imtinan09@yahoo.com/ norehamahat@gmail.com

Fb: Cari Vitamin.com

Phone/ Message/ wassap : 017-7672250/ 011-32476100

“Ingin Mendapat 4-5-6 Angka Sebulan Dengan Mendaftar Ahli Shaklee?Hubungi Saya Juga! Hanya Online Sahaja, Anda Mampu Menjana Pendapatan Lumayan! Wakil Pengedar Seluruh Malaysia Masih Diperlukan! Dan Anda Akan Dijemput Ke Group Eklusif Di Facebook “

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Manfaat Pengambilan Vita-Lea Iron Formula

Assalamualaikum wbt dan selamat sejahtera. Semoga  para pembaca tidak jemu untuk ke sini. Baik, perkongsian pada kali ini sudah semestinya Produk Shaklee la kan.. 😆 hehe.  TAHUKAH ANDA..VITALEA merupakan salah satu killer produk Shaklee ?? Jom baca Fakta menarik tentang Vita-Lea Iron Shaklee..

TAHUKAH anda bahawa…

** Pada tahun 1915, Dr Forrest C.Shaklee mencipta Vitalized Minerals. Dan, salah satu multivitamin tertua didunia…ITULAH DIA VITALEA

**Killer product dari Shaklee kerana ia merupakan Multivitamin beserta iron sangat penting  untuk pembentukan darah dan sel.

**2 biji vitalea khasiatnya = bersamaan dengan 40 jenis lauk.

**Peningkatan teknologi telah mengubah bentuknya dari cecair (90 tahun dahulu) kepada bentuk tablet yg dikenali sebagai Vita-Lea.

**Setiap tablet mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diekstrak daripada sayuran dan buah, 12 vitamin dan 7 mineral penting sebagaimana disarankan oleh RDA.

**Tablet Vita-Lea ini disaluti dengan spirulina (bukan pewarna tiruan seperti Obimin)

**Merupakan tablet multi-vitamin yang paling pantas di dunia terlarut dalam air dan juga tubuh manusia.

** Ujian klinikal telah membuktikan dengan pengambilan Vita-Lea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%.

** Vita-Lea telah dipilih oleh Center  for Science di Amerika Syarikat sebagai THE BEST MULTI-VITAMIN di dalam Public Interest pada tahun 2000.

Pendek kata .. Nak cantik, Nak kurus, Nak energy..Nak gemuk…Masalah rambut..Masalah kolestrol, gout..etc…Malas makan banyak2 vitamin, tak suka vitamin.. dan banyak lagi. Ambil je vitamin tu.. suggest je VITALEA TU… TAK PENAH TGK? Tengok sini..

Vitalea sangat-sangatla sesuai bagi sesiapa yang mementingkan kesihatan. Yelah kan.. Semua orang mahu sihat. Ibu mengandung dan menyusukan anak, kanak-kanak juga remaja untuk tumbesaran yang sempurna boleh cuba mengambil supliment tambahan ini. Bagi yang mahu menurunkan berat badan pun boleh mengambilnya ya.. Nak tahu lagi kenapa saya pilih Multivitamin ini?Ha.. Tajuk pun tentang Manfaat Pengambilan Vitalea Shaklee ni.. Baca ni okey,,

vitalea

Manfaat Utama:

  1. 1.     Menambah tenaga segera

Memberi tenaga, kecergasan tubuh, kekuatan mental, membantu memori, fokus dalam aspek pembelajaran dan kerja seharian.

  1. 2.     Pelengkap nutrisi

Sesuai untuk mereka yg mengamalkan diet tak seimbang, golongan vegetarian dan pesakit anemia.

  1. 3.     Keupayaan produktif

Penting untuk kanak-kanak dan remaja yg sedang membesar

  1. 4.     Elemen penting pada sel tubuh

Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, pertumbuhan sel baru, membantu proses pembesaran, pertumbuhan rambut, otot, kulit, kuku dan hormon serta menjaga kesihatan tiroid.

  1. 5.     Melindungi organ

Melindungi fungsi buah pinggang dan hati.

Baik, saya klasifikasikan sekali lagi Siapa yang sesuai dan digalakkan ambil vitalea?

 

😆  Sesiapa sahaja yang nak pastikan badan sentiasa sihat dan bertenaga setiap hari.

😛 Ibu mengandung bagi nak memastikan HB sentiasa cantik dan bertenaga.

😆 Ibu menyusukan badan. Ibu menyusu perlukan nutrisi tubuh yang lengkap kan untuk hasilkan susu yang banyak dan khasiat. Rujuk entri ini untuk set menyusu lengkap

😆   Ibu yang baru lepas bersalin untuk memastikan badan ibu kembali cergas dan membina semula darah yang banyak hilang semasa tempoh bersalin. Rujuk entri ini untuk set berpantang shaklee.

:mrgreen:  Suri rumah yang sibuk, dan perlukan tenaga untuk menguruskan rumah tangga

😆  Lelaki yang merokok, yang kerja berat dan sentiasa sibuk sepanjang hari

😛  Mereka yang tidak sempat nak sediakan keperluan makanan yang lengkap dgn nutrisi untuk badan.

😆  Warga emas yang dah menopouse

Vita Lea

Ha.. Baiklah, Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan, boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut :

Klik Sini Untuk Senarai Penuh Pakej Shaklee

Dan

Sini Untuk Senarai Harga Penuh Shaklee

Nama : Noreha Binti Mahat ( Mama Ainul )

Email : nur_imtinan09@yahoo.com/ norehamahat@gmail.com

Phone/ Message/ wassap : 017-7672250

“Ingin Mendapat 4-5-6 Angka Sebulan Dengan Mendaftar Ahli Shaklee?Hubungi Saya Juga! Hanya Online Sahaja, Anda Mampu Menjana Pendapatan Lumayan! Wakil Pengedar Seluruh Malaysia Masih Diperlukan! Dan Anda Akan Dijemput Ke Group Eklusif Di Facebook “

 

Set Bersalin Shaklee – Set Bersalin Terbaik

Kenapa saya katakan Set Bersalin Shaklee merupakan Set Bersalin Terbaik?

Bukan saya nak exxagerate sangat-sangat. Tapi sudah banyak dah tertimonial yang menyatakan kebaikan Set Bersalin Shaklee ni. Dan ternyata ramai yang berpuas hati. Maklumlah sekarang ni zaman moden. Generasi X kini lebih gemar mengambil sesuatu melalui pembacaan dan mula menitik beratkan tentang kesihatan. Saya juga tidak pernah mengkondem produk bersalin lain di pasaran. Apa pun, pilihan tetap di tangan pelanggan dan kami juga tidak memaksa sesiapa untuk beralih kepada pengambilan vitamin dan supplement.

Rata-rata ramai pun dah tau kebaikan vitamin ibu bersalin. Berikut saya ceritakan antara vitamin-vitamin yang perlu ibu bersalin titik beratkan:

Omega-3 Asid Lemak
Sebahagian wanita mempunyai masalah stress, kemurungan, atau kadangkala dipanggil sebagai meroyan selepas melahirkan anak. Terdapat kajian kekurangan dalam omega-3 asid lemak boleh meningkatkan risiko seorang ibu bersalin jadi meroyan. Asid docosahexaenoic atau DHA, adalah salah satu daripada asid omega-3 yang paling bermanfaat. DHA membantu dalam penghasilan susu ibu dan menyokong perkembangan otak, mata dan sistem saraf tunjag untuk bayi yang baru lahir. Sebab itulah DHA juga disarankan pengambilannya semasa trimester III kandungan. Selepas bersalin, DHA masih boleh disalurkan kepada bayi anda melalui susu ibu.

Vitamin B9
Vitamin B-9 adalah asid folik atau folate. Semasa mengandung, ibu hamil disarankan menambah kandungan asid folik untuk membantu dalam pembangunan sistem saraf bayi. Selepas ibu bersalin, ibu tetap disarankan untuk terus mengambil vitamin inikerana ia juga penting untuk bayi yang baru dilahirkan. Bukan itu sahaja, asid folik juga dibuktikan dapat mengurangkan gejala kemurungan dan meroyan selepas bersalin. Ibu bersalin disarankan untuk mengambil asid folik sekurang-kurangnya sebanyak 500 mcg setiap hari.

Zink Tambahan
Zink adalah salah satu mineral yang penting untuk menyokong sistem imunbadan dan membantu melindungi badan daripada kerosakan yang disebabkan oleh radikal bebas. Bila kita mengandung, kadar zinc yang diperlukan tubuh berubah, begitu juga bila ibu tu bersalin. Malah, ibu-ibu bersalin yang mengambil zink tambahan didapati lebih bertenaga berbanding ibu yang tidak mengambil zink. Manakala bayi yang baru dilahirkan pula kurang risiko untuk kolik. Zink yang diperlukan oleh ibu bersalin adalah lebih kurang 18 mg sehari. Sumber zink boleh didapati daripada telur, daging, tepung gandum penuh dan oat.

Kalsium
Yang ni memang tidak dinafikan lagi. Wanita memang cenderung untuk kehilangan ketumpatan tulang lebih-lebih lagi apabila sudah mengandung, bersalin, ditambah pula dengan menyusukan anak. Ibu menyusu perlukan 1,200 mg kalsium setiap hari untuk menyokong kesihatan tulang mereka serta pertumbuhan bayi yang sihat. Produk tenusu, sayur-sayuran mentah, badam dan hazelnuts mengandungi dos yang tinggi kalsium, tetapi sekiranya kita mampu mendapatkan keperluan harian tersebut melalui makanan, kita perlu untuk menambah dengan kalsium tambahan. Maklumlah, saya sendiri tidak tahan untuk telan sehingga 4 gelas susu setiap hari.

Vitamin A
Vitamin A membantu untuk mengekalkan kulit yang sihat, gigi, tisu tulang dan membran lembut dan menggalakkan penglihatan yang baik. Keperluan untuk vitamin A untuk ibu-ibu baru baersalin kira-kira sebanyak 1,300 mg sehari. Wanita yang menyusukan memerlukan vitamin A lebih banyak kerana ia juga disalurkan melalui susu ibu. Sumber Vitamin A adalah lobak merah, sayur-sayuran, ikan dan daging, tetapi jika tidak mampu mendapatkannya melalui pemakanan harian, maka pengambilan Vitamin A tambahan adalah lebih disarankan.

Di Shaklee, kami menitik beratkan kesihatan ibu kerana kami percaya ibu yang sihat akan menghasilkan susu ibu yang lebih berkualiti. Oleh sebab itulah, kami gabungkan Vitamin-vitamin sedia ada Shaklee sebagai Set Bersalin Terbaik yang merangkumi semua vitamin dan nutrisi yang diperlukan oleh ibu bersalin. Berikut adalah vitamin yang disarankan, dipandankan dengan Produk Shaklee kami.

  1. Sumber Omega-3 Asid Lemak – OmegaGuard Shaklee
  2. Vitamin B9 – Vitamin B-Complex Shaklee
  3. Zink tambahan – Zinc Complex Shaklee
  4. Kalsium – Ostematrix Shaklee
  5. Vitamin A – Vita-Lea Iron Formula Shaklee atau CarotoMax

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi sebagai Set Bersalin Terbaik anda, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

PAKEJ SET BERSALIN/ CONFINEMENT/ BERPANTANG SHAKLEE

 >

Nama: Noreha binti Mahat; ID Shaklee: 1073023; Emel: nur_imtinan09@yahoo.com; Phone:  017-7672250

 

 

 

 

 

Vita-Lea® Iron Formula

 

 

Vita-Lea® Iron Formula (MAL07081506XC)

National Pharmaceutical Control Bureau Ministry of Health Malaysia
Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan Malaysia, Kementerian Kesihatan Malaysia

Multi vitamin & Multi mineral

Multi yang Hebat
Suplemen seimbang dan komprehensif yang dihasilkan dengan Sains terbaik Shaklee yang mampu dibeli.  Vita-Lea dirumus khas bagi memenuhi keperluan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.

Jika diambil setiap hari, Vita-Lea mampu:

  • Membantu dalam mengekalkan kesihatan yang baik.*
  • Mengandungi beta karotena yang membantu dalam mengekalkan pertumbuhan, penglihatan dan pembinaan tisu.
  • Mengandungi kalsium, fosforus dengan vitamin C dan D untuk kesihatan tulang dan gigi.
  • Biotin dan asid pantotenik membantu untuk memetabolismekan lemak dan karbohidrat dalam tubuh
  • Vitamin B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah.*
  • Untuk wanita, ia menggalakkan kesihatan tulang, payudara, imun sistem badan, kesihatan jantung, kesihatan organ pembiakan, kesihatan kulit, kuku dan rambut.

Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang menghidap lupus eritematosus sistemik perlu meminta khidmat rundingan pakar sebelum mengambil produk ini. Tiada tambahan perasa tiruan, pemanis, bahan pewarna atau pengawet.

 

Fakta Nutrisi Setiap Hidangan

Bilangan Saiz Setiap Botol
120 biji

Jadual Makan
1 – 2 biji sehari selepas sarapan (bergantung kepada umur dan keadaan pengguna)

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

>

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

DAN

SINI UNTUK SENARAI HARGA SHAKLEE

 >

Nama: Noreha binti Mahat; ID Shaklee: 1073023; Emel: nur_imtinan09@yahoo.com; Phone:  017-7672250

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...