Vitamin Untuk Elak Stress Dan Kemurungan

Pada artikel yang lepas, saya ada menulis pasal menangani Stress. Anda boleh baca di sini. Stress sebenarnya sangat berbahaya kepada diri. Macam-macam boleh berlaku kalau gejala stress tidak dibendung. Bila anda stress sistem pencernaan juga akan terganggu tau. Anda mungkin sakit perut, cirit-birit dan boleh jadi sembelit. Stress juga boleh jejaskan sistem imuniti badan. Maksudnya anda mudah diserang demam. Denyutan jantung jadi laju dan tekanan darah jadi tinggi. Anda perasan tak semua tu boleh berlaku pada diri?

Apakah Vitamin Yang Boleh Mengawal Stress ?

vit.tangani stress

Ha, Vitamin B Komplek dan Vitamin C bukan sahaja baik untuk wanita mengandung tau. Tapi, baik juga untuk  menangani gejala stress dan kemurungan. Baik, jom baca sikit info tentang vitamin B Complek:

Vitamin B kompleks ini terdiri dari : Vitamin B1(thiamine), Vitamin B2(riboflavin), Vitamin B3 (niacin), Vitamin B5(pantothenic acid/asam pantotenat) , Vitamin B6(pyridoxamine) , Vitamin B9(folic acid/asam folat) , vitamin B12(cyanocob), vitamin B7(biotin) biotin, Kolin dan inositol.

Vitamin B Kompleks semuanya diperlukan untuk fungsi hampir semua proses dalam tubuh.

Secara ringkasnya :

1) Vitamin B1 -mengurangkan kelesuan, keresahan, mempertingkatkan kecerdasan mental, melancarkan peredaran darah, meningkatkan stamina badan,  menyihatkan sistem pencernaan dan memperbaiki metabolisme 2) Vitamin B2 –  mengurangkan keletihan mata, katarak, jangkitan lidah, membantu mengaktifkan vitamin B6 dan asid folik
3) Vitamin B3- mengurangkan pengaliran kolestrol di dalam darah, memperbaiki kesihatan kulit, rambut, sistem pencernaan dan mengelakkan depresi. 4) Vitamin B5- mengurangkan stress fizikal dan mental,  membantu mengurangkan              penuaan pramatang
5) Vitamin B6- penting dalam proses asid amino, mengawal serotonin di dalam otak (ketidakseimbangan menyebabkan depresi), mengurangkan senggugut, menenangkan emosi,  mengurangkan kekejangan otot dan sebagainya 6) Vitamin B12 – meningkatkan selera makan, memperbaiki tindak balas saraf,                       mengelakkan anemia, keletihan, baik untuk kecerdasan otak, kekuatan fizikal,                    memori, fokus dan keupayaan seksual
7) Biotin – membantu B Complex menjadi lebih efektif, mengurangkan rabun, rambut             beruban, eczema dan keradangan kulit 8) Asid Folik – kesihatan fetus, kurang risiko sakit jantung dan kanser serviks, anemia, stres, ulser mulut dan sebagainya

Manfaat Pengambilan B-Complek Shaklee :

b. komplek-manfaat

Siapa Yang Patut Ambil Vitamin B Shaklee :

  • Wanita mengandung
  • Merancang hamil
  • Anemia
  • Stress
  • Keletihan
  • Masalah jantung, kolestrok dll

Bagi mereka yang selalu mengamalkan vitamin C pula, akan lebih rileks berbanding mereka yang tidak mengamalkannya.

Formula ‘sains pembebasan yang yang berterusan secara semulajadi’ yang direka oleh Shaklee ini, mengandungi 7.5 hidangan sebiji buah termasuk kulitnya (500mg) & membebaskan 1.5 vitamin C ke dalam tubuh kita setiap jam.

Ujian klinikal membuktikan pengambilan 2 biji vitamin C di dalam jurang masa 5 jam, mampu kekal di dalam darah kita selama 24jam. Ia lengkap dengan Bioflavonoid yang diekstrak dari kulit buah yang mampu tingkatkan keberkesanan vitamin C dalam tubuh kita untuk melegakan keradangan, menentang jangkitan bakteria & radikal bebas.

Manfaat Utama Pengambilan Vitamin C Shaklee :

  • Membentuk Kalogen,
  • Memperbaiki system pendarahan- kekurangan vitamin C penyebab gusi berdarah, kulit kering, ruam, kulit kasar
  • Peningkatan system imun- membina sel darah merah yang sihat untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, kurangkan flu dan selesema
  • Memerangi Kanser- Anti-Oksidan yang mampu meningkatkan interferon semulajadi tubuh
  • Mencantikkan kulit-melambatkan penuaan, kulit lebih cerah
  • Memperbaiki insomnia- masalah berkaitan mental ( stress ), keresahan
  • Mengekalkan kolestrol sihat

Sebelum ni, saya hanya mengambil vitamin C sahaja untuk diet harian. Dan Vitamin B saya ambil ketika mengandung sahaja. Maklumlah dalam tu kan dah ada asid folik. Tapi setelah betul-betul tahu dan faham manfaat kedua-dua vitamin ini untuk tubuh badan, saya ambil kedua-duanya setiap hari.

Berminat untuk dapatkan set Anti-Stress ini?? Hubungi saya : 011-32476100

Kami adalah pengedar sah Shaklee Malaysia . Sekiranya anda berminat dengan produk-produk Shaklee, boleh hubungi saya ditalian : 011-32476100 . COD sekitar kawasan : SEGAMAT ( id : 1073023 )

Bagi anda yang nak jadi sebahagian dari kami juga , boleh terus whatsapp 011-32476100. Pastikan anda mendaftar dengan kumpulan SID yang terbaik di Malaysia.

Whatsapp : NOREHA : 011-32476100.

Email : nur_imtinan09@yahoo.com/norehamahat@gmail.com

DAFTR SHAKLEE

 

Lailatul Qadr : Hidupkan 10 Malam Ramadhan Terakhir

munajatMasa berlalu sangat pantas. Sedar-sedar kita dah pun sampai pada 10 hari terakhir di bulan Ramadhan. Rasa cepat bukan? Ramadhan dah nak tinggalkan kita pun. Memang seronok nak sambut raya, tapi cuba kita imbas kembali, apa yang telah kita lakukan sepanjang Ramadhan ini. Adakah ada penambahbaikan, atau sama je. Kalau kita rasa amalan yang kita buat masih sangat kurang, luangkan lebih masa untuk 10 malam terakhir ini.

Rasulullah SAW, sangat mengambil berat pada 10 malam terakhir. Baginda berjaga malam, berikhtikaf, mengejutkan ahli keluarga untuk turut serta menghidupkan malam. Kalau Rasulullah yang terkenal dengan kemaksumannya, sanggup bangun menghidupkan malam, bagaimana pula dengan kita? seharusnya, berusahalah bangun pada waktu malam, tingkatkan amalan dan menghidupkannya.

11059488_10153085808481775_8677882486869646146_n

Lailatul Qadr, lebih baik dari seribu bulan. Menghidupkan malam tersebut dengan bacaan Al-Quran , mengingati Allah, solat sunat, zikr dan lain-lainnya, lebih baik daripada beribadah untuk 1000 bulan yang bukan pada malam Qadar.

Sebagaimana firman Allah SWT di dalam surah al-Qadr (ayat 1-5) yang bermaksud: “Sesungguhnya kami telah menurunkannya (al-Quran) pada malam Lailatulqadar, dan apa jalannya engkau dapat mengetahui apa dia kebesaran malam Lailatulqadar? Malam Lailatulqadar lebih baik daripada seribu bulan.Pada malam itu, turun Malaikat dan Jibril dengan izin Tuhan mereka, kerana membawa segala perkara (yang ditakdirkan berlakunya pada tahun yang berikut); sejahteralah malam (yang berkat) itu hingga terbit fajar!”

Justeru, marilah sama-sama kita tingkatkan amalan di 10 malam terakhir ini, agar Allah pertemukan dengan malam yang tersangat istimewa ini. Sekian.

Selamat beramal ya:)

icon 1

9 Tips Hilangkan Stress Walau Kerja Bertimbun

stress

Salam ceria dan bahagia. Anda seorang pekerja? Ya, saya juga seorang pekerja seperti anda. Ada majikan yang perlu ditaati, ada organisasi yang perlukan kita untuk saling berkerjasama sebagai satu team, ada orang bawahan yang kita perlu beri tunjuk ajar dan sebagainya. Senang kata, segalanya kita perlu turuti sbb di sana dah ada perjanjian.

Baik, tipulah kalau saya kata bekerja dengan orang ni, boleh buat santai- santai je. Bagi saya kalau kerja santai- santai je, tu kerja macam sambil lewa. Kerja sambil lewa tak bagus tu untuk sesebuah organisasi. Orang lain kerja bagai nak rak, kita relek2 je. Silap2 sebenarnya orang lain tolong buatkan kerja kita..Owh..

Kerja kena bersistem okey. Nampak macam releks, tapi sebenarnya ada sistem / panduan yang kita buat awal2, supaya kerja lebih kemas dan teratur.

Okey, berbalik pada tajuk kat atas nu.. Ha, Macamana ya kita nak hilangkan stress, walaupun sebenarnya kerja bertimbun??

Anda boleh cuba panduan ini :

1) Bangun pagi, setkan dalam minda “Aku boleh buat yang terbaik hari ini”. Dengan itu, sebenarnya kita dah signal pada diri, apapun yang berlaku, kerja mesti smart dan terbaik. Dengan sendirinya, kalau kita  tak dapat siapkan tugasan, jiwa akan lebih tenang tanpa stress.?.

2) Solat subuh dan berdoa. Sebagai seorang muslim, wajib laksanakan perintah Allah. Kita tunai kewajipan, insyAllah Allah bantu dan makbulkan doa kita.

3) Jangan buat kerja street terlalu lama. Kalau anda ditempat kerja, kan ada waktu rehat kan. Ha, gunakan rehat anda sebaiknya. Makan/minum dan kendiri. Buat solat dhuha sekurang-kurangnya 2 rakaat. Kemudian, ambil waktu untuk baca Al- Quran paling kurang pun satu muka.  Mudah-mudahan, kerja dapat dilaksana dengan baik. ( Pastikan  setengah jam sahaja, ikut waktu rehat di tempat kerja anda )

4) Jangan bergosip tak tentu pasal. Ha, kalau kat tempat kerja, gerenti ada yang akan memulakan gosip kan? Cuba jauhkan diri dari terjebak dengan gosip yang kita panggil mengumpat tu. Buang masa pun iye kan. Kalau waktu gosip kita gunakan untuk baca al-Quran sekejap lagi baik. Ha, jangan pulak dek kerana tak nak bergosip kita sampai jadi tak bersosial langsung. Bukan macam tu. Maksudnya, boleh berkomunikasi, asal masih dalam lingkungan kerja dan tidak jatuh dosa. Nama pun di tempat kerja. Jadi kenalah buat kerja.

gosip pejabat

5) Bergaul dengan insan yang positif. Ha, 1 lagi yang perlu anda titik beratkan adalah rakan yang positif. Cubalah cari rakan yang sentiasa positif kerana impaknya sangatla besar. Kalau di tempat kerja ada kawan yang sebegitu, untunglah anda kerana aura positifnya akan sampai kepada anda, sekaligus terhindarlah anda dari kerangka stress di tempat kerja.

positif

6) Jangan bertangguh buat kerja sehingga memaksa bawa balik ke rumah. Siapkan kerja di tempat kerja. Kalau tak dapat siapkan juga, sambunglah pada hari esoknya. Tapi kalau kerja tu perlu disiapkan segera, dan terpaksa bawa balik ke rumah, pastikan tidak mengganggu kewajipan anda di rumah.

Penting !! , ( Jangan kerap bawa tugasan ke rumah. Rumah adalah untuk anda bersama pasangan dan anak-anak. Pastikan hati mereka tidak tergannggu dengan kesibukan anda. Buatlah tugasan setelah kewajipan di rumah dipenuhi )

7) Bila di rumah, pastikan jangan buat kerja pejabat. Macam yang saya bgtau tadi. Rumah adalah untuk anda bersama pasangan dan anak-anak. Dari jam 7-5 petang anda berada di luar. Apa salahnya, masa yang berbaki diperuntukkan untuk mereka pula. Anda buat kerja rumah sambil melayan mereka.itu lebih baik. Kewajipan anda bukan hanya pada kerja di luar.

bersama anak2

8) Tidur yang berkualiti. Tetapkan masa untuk tidur anda. Kalau nak tidur tu jangan gatal-gatal tangan nak main henpon. Sebaiknya tidurlah sebelum jam 12 dan bangun pagi sekitar jam 4.30 – 5.00 .

tido kualiti

9) Solat tahajjud . Mohonlah bantuan sang Pencipta, semoga hari- hari berlalu dalam hidup dalam keadaan baik.

tahajjud

Dengan perkongsian ini, mudah-mudahan membantu anda untuk bekerja dengan lebih rileks dan tenang. Ikhlaskan diri, mudah-mudahan Allah mudahkan kerja kita, dan sekaligus pekerjaaan kita mendapat keberkatan. Sekian, Jumpa lagi.♥♥

icon 1

Ramadhan : Persediaan Menyambut Ramadhan

Ahlan wa sahlan ya Ramadhan. Jika ikut perkiraan dari hari ini, maka tinggal 7  hari sahaja lagi umat islam akan menyambut Ramadhan. Wah, seronok bukan? Amal kebaikan yang kita lakukan pada bulan tersebut, Allah gandakan pahalanya.ahalan ramadhan

Kalau kita boleh checklist kan kehidupan kita seharian, tentu checklist sebelum kedatangan Ramadhan pun boleh kita buat kan?

Ha, kat sini saya kongsikan checklist atau persediaan sebelum menyambut kedatangan Ramadhan. Kita cuba buat sama-sama ya.

  • Jangan lupa sentiasa berdoa ” اللهم بلغنا رمضان “
  • Melatih diri berpuasa pada bulan Rejab dan Syaaban. Kita sedia maklum, bulan Ramadhan, umat Islam wajib berpuasa penuh bagi yang tiada keuzuran syar’ie. Berpuasa pada bulan Rejab dan Sya’baan sebagai latihan supaya masuk sahaja bulan Ramadhan , kita dah terbiasa menahan ujian
  • Bagi yang ada “hutang puasa” pada tahun sebelumnya, wajibla dibayar dahulu.
  • Bertaubat dan cuba mempertingkatkan amalan kebaikan
  • Menjaga kesihatan dan berazam supaya Ramadhan yang bakal tiba, kita dapat beribadah dengan baik khususnya ibadah sunat seperti solat Tarawikh, tadarrus Al-Quran, bersedekah dan lain-lain
  • Qiamulalail dan sentiasa berdoa supaya dipertemukan dengan malam lailatul Qadr pada bulan Ramadhan nanti
  • Menjaga lidah dari bercakap perkara yang sia-sia dan tidak berfaedah.
  • Berazam untuk terus melakukan amal kebaikan walaupun Ramadhan dah berakhir.

Okey, kita cuba praktikkan sama-sama ya. Orang kata, nak jadi jahat atau baik, tak susah. Pilihan di tangan kita. Kalau kita berazam untuk menjadi insan yang terbaik lalu meninggalkan perkara yang Allah murka, maka InsyAllah, DIA akan tunjukkkan jalan.

Selamat beramal !

Kami adalah pengedar sah Shaklee Malaysia . Sekiranya anda berminat dengan produk-produk Shaklee, boleh hubungi saya ditalian : 011-32476100 . COD sekitar kawasan : SEGAMAT ( id : 1073023 )

Jadi bagi anda yang nak jadi sebahagian dari kami juga , boleh terus whatsapp 011-32476100. Pastikan anda mendaftar dengan kumpulan SID yang terbaik di Malaysia.

Whatsapp : NOREHA : 011-32476100.

Email : nur_imtinan09@yahoo.com/norehamahat@gmail.com

Juga penghantaran seluruh Malaysia melalui perkhidmatan kurier

TERIMA KASIH

DAFTR SHAKLEE

Bertenaga Semasa Berpuasa Walaupun Sibuk Bekerja

Tinggal beberapa hari je lagi kita nak sambut kedatangan Ramadhan. Ahlan ya Ramadhan. Teruja bukan? Kalau time study dulu, bulan Ramadhan lah antara bulan yang saya suka tau. Sangat meriah. Meriah sebab keberkatan bulan Ramadhan tu sendiri. Ramai orang ambil peluang perbanyakkan amalan soleh. Yelah, amalan baik yang kita buat, dapat pahala berganda kan. Tu cerita time saya study kat oversea dululah . Sekarang pun saya tetap suka. Cuma bezanya, dulu zaman belajar. Masa pun banyak untuk study. Sekarang dah bekerja, ada keluarga sendiri, suami dan anak-anak. So, kenalah uruskan masa dengan baik.

Bulan ramadhan, tentu sajalah kena berpuasa kan. Tak bolehlah nak skip2 puasa.hehe. Nama pun memang ujian, kena tahan lapar dan dahaga .

Kalau ikut takrif berpuasa : ‘Menahan diri dari makan dan minum dan perkara yang membatalkan puasa dari terbit fajar sadiq hingga terbenam matahari ‘. Jadinya, lapar tetap akan rasa jugak, Cuma kalau ada cara yang dapat menahan rasa lapar yang keterlaluan dan kurang bertenaga, apa salahnya mencuba.

Ramadhan bulan penghayatan, bulan ibadah. Kalau bertenaga, dapatlah tingkatkan amalan kebaikan dengan lebih baik. Tak gitu? Takle melepek jee.

Bagi yang bekerja, tentu sajalah tenaga akan digunakan seperti biasa walaupun berpuasa. Ha, kalau tak bertenaga, macamana kerja dapat dibuat dengan sempurna. Bagi yang hamil atau yang sedang menyusukan anak pulak, tak boleh terlalu penat. Kalau emosi terganggu, tak baik pulak untuk kesihatan.

PENAT PUASA

Baik, tanpa sarapan dan sahur yang berkhasiat dan mencukupi, sebenarnya akan memberi kesan pada diri sendiri dan orang lain. Kerja merosot, tak dapat beri penumpuan yang baik ( terutama pelajar ), mengantuk ( kurang glukos dalam darah ), dan yang bahayanya kalau sampai boleh terpitam.

Anda boleh cuba amalkan pemakanan yang berkhasiat sewaktu bersahur. Ingat, walaupun mengantuk, sahur tetap kena ambil.  Paling kurang pun ,ambil 3 biji kurma dan minum air.kurmaInsyAllah dapat beri tenaga untuk berpuasa sampai petang.

Pernah dengar SET MIGHTY 3 GEMS SHAKLEE ?

SET PUASAHa, ini pun makanan mudah untuk diambil sewaktu sahur. Boleh mengenyangkan ke? Sangatla boleh InsyAllah. Set Might Gems ni terdiri daripada :

1) ESP Shaklee

2) Meal Shakes Shaklee

3) Performance Shaklee

Apa sebenarnya yang ada dalam set ni sampai boleh mengenyangkan?

-Bagi wanita yang sedang pregnant Esp bantu kuatkan Rahim dan bantu kuatkan otot bayi. Kandungan protein baik untuk tumbesaran

-ESP buat kita rasa kenyang. Nafsu nak makan pun kurang. Kena sangatla pada bulan puasa

-ESP bekalkan tenaga, jadi walaupun puasa kita tak rasa lemah.

-1 hidangan ESP bersamaan 2 kali ganda daging, 4 kali ganda telur, 12 kali ganda susu, rendah lemak

-Sangat baik diambil oleh lelaki dewasa yang banyak guna tenaga

-Mempunyai rasa oren yang sangat menyegarkan

-Bebas gas atau tidak berkarbonat,kurang kandungan gula,

-Membekalkan bendalir dan elektrolit yang penting untuk membantu mencegah penyahhidratan, ( kurang haus )

-Bersifat isotonik, mudah diserap sekaligus meningkatkan kadar gula di dalam darah- menjadikan tubuh lebih cergas

-Mengandungi 24 jenis Multivitamin dan Mineral yang dapat membantu kita kekal bertenaga sepanjang tempoh kita berpuas

-Kaya dengan serat larut yang memberikan rasa kenyang yang berpanjangan

-Sesuai untuk kanak-kanak dan orang dewasa yang sering mengalami masalah sembelit.

-Rasa yang sangat sedap. Hehe

Ha, Nampak tak, set Mighty 3 Gems ni bukan sahaja sesuai untuk orang dewasa , malah kanak-kanak dan orang tua pun sangat baik untuk mengambilnya.

Jom tengok sedikit perkongsian testimoni dari rakan-rakan :

testimoni

TESTI 2

tengok pulak video ni. anda pasti teruja ..

Nak saya kongsi sedikit resipi set Mighty Gems ?ok, anda boleh cuba :

-Esp + Air Suam

-Esp+ susu Wildan ( coklat/ Susu )

-Esp+ Mealshake+susu

-Esp+Mealshake + kurma ( blend )

-Esp+ Mealshake + Nestume

-Performance Drink + Mealshake

-Performance Drink + Ribena

Heee.. boleh ikut selera masing-masing. Resipi tu yang pernah saya buatlah. Selamat mencuba !

Harga set lengkap ini hanyalah RM 346.25. tapi, sekiranya anda menjadi ahli, anda bukan hanya akan mendapat harga yang jauh lebih murah bahkan Shaklee akan bagi anda sebotol Vitalea yang bernilai RM 88.75 secara PERCUMA !

Jadi, jom dapatkan set Mighty Gems Shaklee ni dengan menghubungi saya NOREHA di talian 011-32476100.

Bagi anda yang nak jadi sebahagian dari kami, boleh terus whatsapp 011-32476100. Pastikan anda mendaftar dengan kumpulan SID yang terbaik di Malaysia.

Hubungi kami untuk maklumat lanjut : 011-32476100

Kami adalah pengedar sah Shaklee . COD sekitar kawasan : SEGAMAT. ( id : 1073023 )

Whatsapp : Noreha : 011-32476100.

Email : nur_imtinan09@yahoo.com/norehamahat@gmail.com

Juga penghantaran seluruh Malaysia melalui perkhidmatan kurier

DAFTR SHAKLEE

Shaklee YES Program

Program YES Shaklee I Buat pertama kalinya, dalam sejarah Shaklee Malaysia ,syarikat telah mengumumkan 1 Program khas untuk golongan belia yang berminat dalam bidang keusahawanan dengan modal yang rendah tetapi bakal mendapat pulangan yang berganda.

YES singkatan kepada  (Youth Entrepreneur System), telah diperkenalkan pada awal Mei 2015 sehingga Oktober 2015. Usahawan baru, berpeluang menjadi Jutawan dalam masa 13 bulan sahaja sekiranya anda benar-benar follow system YES ini. Menarik bukan? Program ini hanya dikhaskan kepada usahawan baru ( ahli baru ) , bermula Mei 2015. Maknanya, bagi kami yang dah lama join ni tak berpeluanglah untuk mendapat keistimewaan ini.

Namun begitu, kami sangat-sangatlah berbesar hati sekiranya dapat membantu anda untuk ambil peluang ini. Sebab itulah suka saya kongsikan, agar anda dapat manfaat dari program yang sangat berbaloi ini.

Kalau anda nak tahu lagi, Program YES ada menawarkan 5 insentif yang sangat hebat bagi ahli yang mendaftar dari Mei 2015 hingga Oktober 2015 .

Anda akan dapat :

  • Sebotol VITALEA percuma bernilai RM88.75 bersempena 100 tahun usia Vita-Lea Shaklee

daftar-ahli-shaklee

  • 4 Pakej Produk Shaklee yang Hot-Seller dengan diskaun 5% setiap set

143088500473914

  • Hadiah tunai berganda ( gandaan 100% ). Untuk peserta yang memenuhi syarat 100% syarat EMI*. Contohnya jika melalui EMI anda layak menerima RM1000, tapi dengan YES program ni Shaklee akan gandakan 100% tunai tersebut. Maknanya anda akan dapat RM2000 pada bulan tersebut.
  • Pendapatan Tunai bulanan EXTRA sebanyak 10% – 50% setiap bulan selama 13 bulan.
  • Hadiah Tunai RM10K bagi mereka yang berjaya melengkapkan program YES selama 13 bulan.

images

Haa. Nampak tak?

Banyak kan Shaklee akan bagi pada peserta / ahli YES ni. Kalau gitu, saya sarankan pada anda, sahutla cabaran ni. Mana tau, rezeki anda. Dapat naik Master selama 13 bulan je. Sangat banyak tau insentif yang akan Shaklee beri selepas tu. Ok.

Jadi bagi anda yang nak jadi sebahagian dari kami, boleh terus whatsapp 011-32476100. Pastikan anda mendaftar dengan kumpulan SID yang terbaik di Malaysia.

Hubungi kami untuk maklumat lanjut : 011-32476100

  Kami adalah pengedar sah Shaklee . COD sekitar kawasan : SEGAMAT. ( id : 1073023 )

Whatsapp : Noreha : 011-32476100.

Email : nur_imtinan09@yahoo.com/norehamahat@gmail.com

Juga penghantaran seluruh Malaysia melalui perkhidmatan kurier

DAFTR SHAKLEE

BEZA UBAT DAN SUPLEMEN/ VITAMIN

Ramai masih keliru perbezaan diantara UBAT dan SUPLEMEN. Tapi tak dinafikan, ramai juga yang sudah tahu 2 perbezaan ini. Bagi yang merasakan ubat dan suplemen tiada beza, mungkin kerana takut bahan bendasing yang tidak baik akan kekal di dalam badan. Jom kita kaji sedikit perbezaan antara kedua-duanya ni.

ubat

UBAT

SUPLEMEN

-Benda asing yang akan wujud pada badan. Dan biasanya akan ada kesan sampingan -Semulajadi dan penting untuk tubuh badan
-Merupakan ejen-ejen bahan kimia yang kuat -Membantu tindakan biokimia dan pemprosesan enzim
-Diambil ketika sakit -Boleh diambil sekalipun ketika sihat.
-Bertindak cepat terhadap penyakit -Bertindak secara beransur-ansur kepada tubuh badan
-Merawat kesan atau tanda-tanda penyakit, tetapi bukan merawat punca penyakit. Ianya hanya menutup kesakitan bersifat sementara -Bertindak melawan punca penyakit
-Ubat perlu kepada pengawasan yang teliti supaya tidak terlebih sukatan -Tidak perlu pengawasan yang teliti  sepertimana pengambilan ubat-ubatan
-Mengakibatkan kesan sampingan -Tidak menimbulkan kesan sampingan. Healing crisis hanya bersifat sementara
-Ubat boleh menghasilkan penyakit lain -Selamat digunakan

Kesimpulannya…

Adakah SUPLEMEN sama seperti UBAT?

 *TIDAK –  Suplemen bukan seperti ubat. UBAT mengandungi dadah yang asing untuk tubuh badan , manakala SUPLEMEN ( makanan tambahan ), merupakan vitamin-vitamin pembina tubuh yang diperlukan oleh tubuh badan.

 Adakah semua suplimen sama ?

 TIDAK –  Kebanyakan suplimen di pasaran adalah dari sumber Sintetik. Suplimen terbahagi kepada SINTETIK, ORGANIK dan SEMULAJADI. Dan, yang paling baik tentunya dari bahan semulajadi.

 Adakah cukup mengambil diet harian dengan pengambilan suplimen sahaja ?

TIDAK –  Perlu difahami, suplemen merupakan makanan tambahan bukan pengganti kepada makanan. Makanan perlu diambil seperti biasa. Dan, suplimen bertindak membantu menguatkan sel-sel tubuh daripada serangan kuman bakteria, virus dan lain-lain.

Kesimpulan yang nyata…

UBAT boleh diambil hanya ketika sakit menyerang. SUPLEMEN boleh diambil pada bila-bila masa sahaja dengan syarat minum air dengan kuantiti yang banyak supaya tidak mengganggu penyerapan.

Anda dah tahu kan sedikit sebanyak 2 perbezaan ini. Jadi, jangan takut untuk mengambil vitamin kerana vitamin memberi kesan yang baik bagi tubuh badan. Kalau kita tak cuba, sampai bila kita tak akan tahu keistimewaannya. Mencuba lebih baik dari berdiam diri. Islam sendiri menggalakkan supaya menjaga kesihatan agar dapat melaksanakan tuntutan agama dengan lebih baik.

Mencegah lebih baik dari mengubati. Sebelum kita diserang pelbagai penyakit, eloklah kita mempertahankan diri dengan pengambilan makanan berkhasiat, makanan tambahan seperti suplimen dan lain-lain. Ya, tidak dinafikan penyakit datang dari Allah, namun kita diminta untuk berusaha membuktikan kecintaan kepada Allah Taala.

Semoga penulisan ini bermanfaat untuk anda!

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, SAYA ADALAH WAKIL PENGEDAR SAH ANDA. Sebarang pertanyaan, boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut :

Klik Sini Untuk Senarai Penuh Pakej Shaklee

Nama : Noreha Mahat

ID : 1073023

 Email : nur_imtinan09@yahoo.com/ norehamahat@gmail.com

Fb: Cari Vitamin.com

Phone/ Message/ wassap : 017-7672250/ 011-32476100

*merupakan Pengedar SAH bagi kawasan SEGAMAT dan seluruh Malaysia

“Ingin Mendapat 4-5-6 Angka Sebulan Dengan Mendaftar Ahli Shaklee?Hubungi Saya Juga! Hanya Online Sahaja, Anda Mampu Menjana Pendapatan Lumayan! Wakil Pengedar Seluruh Malaysia Masih Diperlukan! Dan Anda Akan Dijemput Ke Group Eklusif Di Facebook “

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit

Set Hamil Trimester 1 : Shaklee

Waktu kehamilan adalah saat yang paling manis. Lebih-lebih lagi kepada pasangan yang baru pertama kali bakal menerima kehadiran orang baru. Wah, tahniah diucapkan.. yang buat kali kedua, ketiga dan seterusnya pon indah jugak. Dapatla kakak atau abang kawan baru!

Baik, bagi anda yang sedang hamil, tahniah sekali lagi diucapkan. Dan, inilah masanya anda perlu tahu penjagaan yang betul bagi diri anda juga baby anda.

Setiap orang berbeza semasa kehamilan. Ada yang mudah iaitu tidak merasa pening ataupun loya dari awal kehamilan sampailah nak bersalin. Ada orang pulak, merasa pening dan loya semacam je sampailah nak tiba hari bersalin. Tiada masalah, semua dah tersurat dan tersirat. Yang penting, kita tahu dan amalkan cara penjagaan kesihatan diri supaya anak yang bakal dilahirkan sihat tanpa masalah.

5 Tips penjagaan diawal kehamilan

1)Segera ke klinik untuk mengetahui tahap kesihatan anda pada awal kehamilan. Ini bagi memudahkan anda supaya dapat merancang dah berhati-hati terhadap pekerjaan yang anda sedang hadapi. Juga dapat membuat ujian saringan penyakit yang boleh menjejaskan pertumbuhan bayi.

2)Pilih makanan yang bersesuaian. Sewaktu hamil, berkemungkinan anda akan membenci beberapa jenis makanan. Itu normal. Cuma, anda perlulah memberi penekanan terhadap pemakanan altelnatif lain supaya pola pemakanan anda waktu hamil adalah berkhasiat.

3)Ubat-ubatan yang berbahaya kepada bayi dan anda perlu dielakkan. Sekarang anda telah berbadan dua. Maka, jika anda mengalami kesakitan dan memerlukan mengambil ubat-ubatan, perlulah merujuk kepada yang pakar. Ada ubat-ubatan yang tidak sesuai diambil oleh ibu hamil, maka dari itu bertanya dengan yang pakar adalah yang terbaik.

4)Menjaga emosi. Emosi sewaktu hamil mungkin tidak sama sewaktu sebelum hamil. Kadang-kadang tidak semena-mena datang rasa sedih, nak marah dan sebagainya. Jadi, elakkan diri dari ketidakselesaan. Ambil masa tenangkan diri sekiranya  perasaan kurang enak melanda,

5)Banyakkan berehat. Diawal kehamilan, kita tidak pasti kekuatan rahim kita. Maka dari itu, bagi mengelakkan masalah kesihatan, keguguran dan sebagainya berehat dengan mencukupi itu amatlah perlu.

Mengapa nutrisi perlu mencukupi sepanjang kehamilan?

Seperti yang anda tahu, makanan yang anda makan sekarang bukanlah hanya untuk anda sahaja, tetapi juga kepada bayi anda. Ia penting bagi perkembangan dan pertumbuhan bayi. Mengekalkan kesihatan ibu, juga mengurangkan komplikasi semasa mengandung.

Berapakah pertambahan berat yang sepatutnya semasa mengandung ?

Purata pertambahan berat semasa mengandung adalah sekitar 12.5 kg, 20% daripada berat badan.

  • Trimester pertama :1-2 kg
  • Trimester kedua : 3-4 kg
  • Trimester ketiga : 6-7 kg

Vitamin apa yang sesuai untuk ibu hamil trimester pertama?

Sekarang tentu anda mahu vitamin yang boleh membantu mengekalkan kesihatan anda dan bayi anda bukan? Baik..

Saya cadangkan, ambil vitamin mengikut keperluan anda dan bayi anda. Antara vitamin yang terbaik diambil adalah :

  • B-komplek ( Asid Folik )

Asid folik adalah salah satu vitamin dalam kumpulan B. B kompleks juga adalah vitamin jenis larut air dan mudah musnah akibat stress, pencemaran dan sebagainya. Mengapa kita perlukan b kompleks dalam menu harian? B kompleks terdiri daripada kumpulan lapan (8) vitamin B iaitu thiamin (B-1), riboflavin (B-2),niacin (B-3), pantothenic acid (B-5), pyridoxine (B-6), folic acid (B-9) and cobalamin (B-12) dan Biotin. Secara umumnya, B kompleks meningkatkan metabolisme badan, menukarkan gula kepada tenaga, menstabilkan hormon dan penting untuk kesihatan saraf. Dengan kata lain, B kompleks dapat mengurangkan stress, meningkatkan daya fikiran,  membuat wajah berseri-seri. Kalau nak tau, riboflavin dalam B kompleks lah yang memberikan warna kuning fluorescent pada urin dan susu ibu.

  • Vitalea

Vitalea membekalkan multivitamin yang dirumus khas dengan 28 jenis vitamin dan mineral penting termasuk zat besi dan juga asid folik (dalam bentuk folate) yang perlu untuk kesihatan optimum ibu serta memastikan ibu sentiasa bertenaga. Ibu sangat digalakkan mengambil vitalea untuk menampung keperluan nutrisi sepanjang kehamilan lebih-lebih lagi jika ibu mempunyai hemoglobin (hb) yang rendah atau anemia.

  • Vitamin c

Vitamin C tidak boleh dihasilkan oleh tubuh kita. Jadi, kita perlu dapatkan dari sumber luar. Vitamin C dapat mempertingkatkan sistem imun badan. Sistem imun yang kuat dapat menjadi benteng supaya kita tidak mudah dijangkiti penyakit. Sebiji vitamin C shaklee 500g adalah bersamaan dengan 6 1/2 biji buah oren. Sanggup ke nak makan sampai sebanyak tu sehari? sebiji buah oren navel (yg jenis manis tu..) RM1 jugak saya tengok kat pasaraya. Uniknya vitamin C Shaklee pula ia berteknologi pelepasan bermasa. Maksudnya 100mg vitamin c dilepaskan ke dalam tubuh setiap jam. Ini kerana, vitamin C adalah sejenis vitamin larut air dan mudah musnah. Kalau semua vitamin C tu terus dilepaskan waktu kita makan vitamin tu, badan kita tak dapat khasiat vitamin C tu sepenuhnya sepanjang hari.

  • Ostematrix ( kalsium )

Ostematrix mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D. Kalsium semata-mata tidak mampu dimanfaatkan oleh tubuh tanpa magnesium dan vitamin D yang mencukupi. Ostematrix dapat membantu masalah mengatasi keletihan, cramp, kebas-kebas, sembelit dan banyak lagi. Bagi ibu yang menyusu, pengambilan Ostematrix terbukti dapat membantu penghasilan susu ibu, provided konsep asas penyusuan (supply vs demand) dipatuhi.

Walau bagaimanapun, pengambilan vitamin haruslah kena pada caranya. Tidak boleh mengambil suplimen/vitamin tanpa mendapat konsultasi sewajarnya. Ini kerana, ada vitamin yang kurang penyerapan sekiranya diambil bersama-sama.

trimester    qq

Baik, harga bagi set Hamil Trimester pertama hanyalah RM 296.00 .

Nantikan artikel set Hamil Trimester 2 dan 3 ya.. J

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, SAYA ADALAH WAKIL PENGEDAR SAH ANDA. Sebarang pertanyaan, boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut :

Klik Sini Untuk Senarai Penuh Pakej Shaklee

Nama : Noreha Mahat

ID : 1073023 

Email : nur_imtinan09@yahoo.com/ norehamahat@gmail.com

Fb: Cari Vitamin.com

Phone/ Message/ wassap : 017-7672250/ 011-32476100

“Ingin Mendapat 4-5-6 Angka Sebulan Dengan Mendaftar Ahli Shaklee?Hubungi Saya Juga! Hanya Online Sahaja, Anda Mampu Menjana Pendapatan Lumayan! Wakil Pengedar Seluruh Malaysia Masih Diperlukan! Dan Anda Akan Dijemput Ke Group Eklusif Di Facebook “

*Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnos, merawat,menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

PROMOSI SHAKLEE JANUARI 2015

Promosi Shaklee kembali lagi. Selamat tahun baru sempena kedatangan tahun 2015. Bulan ini pihak Shaklee telah mengumumkan Promosi Shaklee yang sangat mengujakan. Mana tidaknya, produk yang dah lama tiada dipasaran pun, telah boleh didapati sekarang.

  • “Shaklee JANUARY New Year Promotion

Vivix – Buy 6 FREE 1 RM2850 + Membership

  • Vivix – Twinpack RM950 + Membership
  • Alfalfa(s) – Buy 6 FREE 1 RM322.50
  • Alfalfa(s) Twin pack – RM107.50
  • Alfalfa (L) – Buy 6 FREE 1 RM585
  • Alfalfa(L) – Twin pack RM195
  • Vitalea for Children – Buy 3 FREE 1 RM 333

promo

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan, seperti harga mengikut budget anda, boleh menghubungi saya di talian berikut :

KLIK SINI UNTUK SENARAI PENUH PAKEJ SHAKLEE

Nama : Noreha Binti Mahat

Email : nur_imtinan09@yahoo.com/ norehamahat@gmail.com

Phone/ Message/ wassap : 017-7672250 / 01132476100

“Ingin Mendapat 4-5-6 Angka Sebulan Dengan Mendaftar Ahli Shaklee?Hubungi Saya Juga! Hanya Online Sahaja, Anda Mampu Menjana Pendapatan Lumayan! Wakil Pengedar Seluruh Malaysia Masih Diperlukan! Dan Anda Akan Dijemput Ke Group Eklusif Di Facebook “

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...