Kenali Vitamin B Complex

Kali ni kita bercerita pula mengenai Vitamin B Complex. Vitamin ni adalah jenis Vitamin yang larut dalam air. Ingat ya, hanya ada 2 jenis Vitamin larut dalam air, iaitu Vitamin C dan Vitamin B. Vitamin B pula ada banyak jenis, termasuklah;

  1. thiamine (Vitamin B1),
  2. riboflavin (Vitamin B2),
  3. niacin (Vitamin B3),
  4. pantothenic acid (Vitamin B5),
  5. pyridoxine (Vitamin B6),
  6. biotin,
  7. asid folik dan
  8. cobalamins (Vitamin B12).

8 jenis kesemuanya. Kumpulan Vitamin B inilah jenis Vitamin yang pertama kali dijumpai pada tahun 1905 oleh Dr William Flecther daripada ekstrak beras. Kemudian, penyelidik-penyelidik mendapati bahawa estrak-ekstrak beras ni mengandungi beberapa lagi jenis Vitamin B yang berbeza dan dikenali dengan nombor komponen yang berbeza.

Setiap komponen Vitamin B Complex mempunyai struktur yang unik juga berfungsi dengan unik dalam tubuh badan manusia. Unik di sini bermaksud mempunyai tugasan yang berbeza-beza, tiada yang sama. Kat bawah ni adalah jadual komponen Vitamin B Complex dan fungsinya.

 Komponen Vitamin B Complex dan Fungsinya

Vitamin B Complex Fungsinya
Vitamin B1 (thiamine), Vitamin B2 (riboflavin) Membantu badan menghasilkan tenaga dan mempengaruhi enzim badan yang bertindak untuk otot, saraf dan hati
Vitamin B3 (niacin) Memainkan peranan dalam penghasilan tenaga dalam sel badan. Membantu mengekalkan kulit, system saraf dan system penghadaman supaya dalam keadaan sihat.
Vitamin B5 (pantothenic) Membantu pertumbuhan dan perkembangan fungsi badan yang normal
Vitamin B6 (pyridoxine) Membantu badan menguraikan protein dan membantu mengekalkan kesihatan kulit, system saraf, dan system penghadaman.
Vitamin B7 (biotin) Membantu menguraikan protein dan karbohidrat dan membantu badan menghasilkan hormon.
Vitamin B9 (asid folik) Membantu pembentukan sel dalam badan dan mengekalkan DNA yang sihat. Ia penting dalam penghasilan sel darah merah.
Vitamin B12 (cobalamin) Penting untuk perkembangan dan pertumbuhan badan. Ia juga memainkan peranan dalam penghasilan sel darah, fungsi system saraf dan membantu badan menggunakan asid folik dan karbohidrat.

Kekurangan Vitamin B ni dalam badan boleh menyebabkan anemia, keletihan, kurang selera makan, sakit di bahagian abdomen, tekanan, kebas, dan menjadikan badan kurang kebal kepada kanser. Oleh sebab itu, pengambilan Vitamin B dengan dosage yang tinggi adalah teramat di sarankan untuk mana-mana pesakit kanser. Dah banyak pun hasil kajian telahpun dijalankan untuk mengkaji kaitan antara pengambilan vitamin dengan pertumbuhan beberapa jenis kanser.

Harga Vitamin B Complex Shaklee

Ramai yang komplen kata Vitamin Shaklee ni mahal berbanding Vitamin B Complex di pasaran. Mari kita bandingkan. Retail harga bagi Vitamin B Complex Shaklee adalah RM 52.00 sen untuk sebotol yang mengandungi 120 biji.  Maka sebiji untuk sehari bermaksud hanya RM0.43 sen sebiji, dan sebotol boleh tahan sehingga 4 bulan lamanya. Anda kata mahal? Jenama lain di pasaran contohnya (tak perlu kot sebut di sini), RM25 untuk 30 biji Vitamin B-complex bersamaan dengan RM 0.83 sen. So kalau untuk 4 bulan, anda terpaksa membayar sehingga RM 100.00. Mahal tu sayang. Pergi ke farmasi sendiri dan bandingkan harganya ya? Kalau rasa Shaklee murah, anda boleh hubungi saya di sini. Nak lagi murah lagi? Hubungi saya di sini. Hehe.

Jadual Pengambilan Vitamin B Complex dan Cara Makan

1 biji sehari selepas makan

Masa terbaik makan Vitamin B Complex

Masa terbaik untuk mengambil makanan tambahan Vitamin B kompleks adalah pada masa yang anda rasa  paling mudah untuk anda. Ini supaya pengambilan makanan tambahan ini  menjadi satu tabiat biasa setiap hari. Paling-paling bermanfaat ialah apabila ianya diambil pada masa yang hampir sama setiap hari.

Anyway, consult dietician anda, dan dapat kan khidmat pakar sekiranya terdapat kekeliruan dalam pengambilan-pengambilan Vitamin ni.

Sekiranya anda berminat untuk mendapatkan Vitamin semulajadi Shaklee yang bermutu tinggi, saya adalah wakil pengedar sah anda. Sebarang pertanyaan boleh dibuat dengan menghubungi saya di talian berikut:

 >

Nama: Noreha binti Mahat; ID Shaklee: 1073023; Emel: nur_imtinan09@yahoo.com; Phone: 017-7672250

Vitamin C Sustained Release

Vitamin C juga dikenali sebagai Asid Askorbik, dan ianya larut dalam air dan tidak disimpan oleh badan. Ianya antara Vitamin yang paling mudah hilang, samaada dari segi penyediaan makanan, mahupun dalam badan kita sendiri. Ia hanya boleh bertahan selama beberapa jam sahaja dalam saluran darah, menyebabkan kita seharusnya mengambil Vitamin C selang beberapa jam. Vitamin C yang berlebihan akan dikeluarkan melalui air kencing. Makan vitamin C berlebihan tidaklah merbahaya pada anda, tetapi ianya merbahaya pada poket anda. Hihi.

Contoh buah-buahan yang banyak kandungan Vitamin C adalah; oren, limau, anggur manakala dari kumpulan sayur-sayuran pula adalah seperti tomato, kubis, asparagus dan mana-mana sayur-sayuran yang berwarna hijau.

>

Sebagai pengganti, anda juga boleh mengambil makanan tambahan untuk melengkapkan keperluan vitamin C dalam badan anda. Natural vitamin C tambahan biasanya dibuat rosehips atau buah-buahan sitrus. Tambahan ini biasanya boleh didapati dalam bentuk tablet atau kapsul, membuat ia lebih mudah bagi anda untuk memperoleh jumlah yang mencukupi vitamin C; sekiranya tiada masa atau keadaan yang membolehkan kita mendapatkan Vitamin C dari buah-buahan dan sayur-sayuran segar.

Terdapat beberapa tips berguna untuk anda memakan vitamin C betul:

  1. Masak sayur-sayuran di dalam sup membolehkan kita mendapat Vitamin C dari kuahnya kerana ia larut air. Tetapi, mendidihkan makanan dengan sayur-sayuran terlalu lama juga menyebabkan kehilangan Vitamin C ini. Sebab tu biasanya bila kita masak sayur, jangan terlalu lama.
  2. Jangan simpan dan rendam sayur-sayuran dan buah-buahan di dalam air, kerana ia akan kehilangan Vitamin C.
  3.  Menggabungkan vitamin C dengan nutrien lain untuk mendapatkan manfaat maksimum daripada setiap nutrien.

Jadi, ,mulai sekarang jangan lupa untuk mengambil vitamin C kerana ia adalah sangat penting untuk badan kita. Makan makanan yang segar adalah yang lebih afdal dan terbaik. Walau bagaimanapun, mengambil supplement juga merupakan cara alternatif untuk mendapatkan vitamin ini.

Vitamin C Shaklee Sustanied Released adalah Vitamin C yang dilepaskan secara perlahan-lahan dalam tubuh. Jadi, ia amat sesuai digunakan tanpa perlu risau akan dosage dan kuantiti sebenar yang diserap dalam tubuh, dan yang berlebihan melalui air kencing.

Vitamin C Shaklee Ibucergas.com

Berminat?

Hubungi saya:

Nama: Noreha binti Mahat; ID Shaklee: 1073023; Emel: nur_imtinan09@yahoo.com;  Phone: 017-7672250

 

Rujukan:

http://www.boxingscene.com/nutrition/45166.php

http://www.healthaliciousness.com/articles/vitamin-C.php

http://medicineworld.org/stories/lead/11-2010/vitamin-c-a-life-saving-treatment-for-sepsis.html

 

Kebaikan Polyphenol dan Vivix

VIVIX

Revolusi Terbaru dari Shaklee

Vivix ™ Campuran Minuman Botani Campurkan yang merupakan satu kejayaan dalam revolusi adalah satu kejayaan revolusi dalam nutrisi yang melibatkan polyphenol. Apa pula polyphenol ni? Nak menyebutnya pun berbelit lidah. Polyphenols ni adalah jenis mikronutrien yang banyak dalam diet kita dan juga bergantung banyak pada diet kita. Polyphenol ni terbukti berperanan penting dalam pencegahan penyakit-penyakit degeneratif (penyakit yang melibatkan tisu dan kemerosotan fungsi organ) seperti kanser dan penyakit kardiovaskular daripada muncul. Kebaikan dan kesan makanan jenis polifenol adalah bergantung kepada pada jumlah yang digunakan dan pada bioavailabiliti (BA) polifenol tersebut iaitu bagaimana polifenol ini mampu diserap sama ada bergantung pada dosage tertentu, cara pengambilannya (sama ada oral atau external). Ia juga berbeza dari satu individu ke individu yang lain.

Antara makanan yang tinggi kandungan polyphenol adalah termasuk buah-buahan, sayur-sayuran, bijirin dan kekacang, dan makanan yang segar.

Berikut adalah antara jenis buah-buahan yang kaya dengan polyphenol; termasuk Apples without skin, apple butter, or applesauce; Apple cider and juice; Apricots; Black- or red currants; Blackberries; Blood oranges; Blueberries; Chokeberries; Cranberries; Dates; Elderberries; Gooseberries; Green apples (with skin); Kiwi; Lemon; Ligonberries; Limes; Mangoes; Marionberries; Nectarines; Oranges: navel, tangelos, tangerines, Peaches; Pears; Plums and prunes (dried plums); Pomegranates; Quinces; Red or purple grapes; Red apples (with skin); Raspberries; Rhubarb; Raisins; Strawberries; Sweet or sour cherries, dan sebagainya (nak sebut pon banyak sangat).

 

Wow, banyaknya. Ada kenal semua buah tu? Ada makan?

Sayur-sayuran jenis yang macam mana pula. Antaranya ialah; Broccoli; Celery; Cherry or grape tomatoes; Corn; Eggplant (aubergine); Fennel; Garlic; Greens like kale and turnip; Kohlrabi; Leeks; Lovage; Onions; Lobak putih (Parsnips); Labu (Pumpkins); Sawi; Kobis Ungu; Rutabagas; Daun bawang (Scallions); Small spicy peppers; Sweet potatoes; Ulam pegaga (watercress).

Huh, tetapi, adakah kita banyak makan semua senarai makanan di atas untuk tahap polyphenol yang mencukupi untuk tubuh badan kita? Kalau rasa-rasa macam tiada, kini ada penyelesaian terbaik untuk kekal awet muda, tinggi antioksida dan boleh mengurangkan risiko kanser dan penyakit degeneratif ni dari datang. Itulah Vivix dari Shaklee! Ianya diuji secara klinikal dan patented. Ekskulsif untuk Shaklee.

Vivix™ Shaklee ni mengandungi campuran unik botani Polygonum Cuspidatum, anggur Muscadine, elderberry Eropah dan Lobak Ungu yang kaya dengan polifenol.

>

Berminat?

Hubungi saya:

Nama: Noreha binti Mahat; ID Shaklee: 1073023; Emel: nur_imtinan09@yahoo.com;  Phone: 017-7672250

>

Rujukan:

http://ajcn.nutrition.org/content/79/5/727.full

http://www.livestrong.com/article/74380-foods-high-polyphenols/

http://mikeroussell.com/top-25-highest-polyphenol-rich-foods/

http://www.medinewsdigest.com/?p=199

http://www.integrativehealthreview.com/eating-nutrition/polyphenols-why-to-eat-plenty-of-fresh-fruits-and-vegetables/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...